Välkommen till Östra Grevie Plattsättning

Vi utför allt inom kakel och klinkers, kontakta oss redan idag för kostnadsfri offert.

Telefon

0729-650 516

Ett välkommet besked – ROT-avdraget är tillbaka!

ROT-avdraget har återinförts till glädje för alla som planerar att fixa hemma. Villaägare och bostadsrättsinnehavare får göra ett skatteavdrag med 50 % på belopp upp till maximalt 100 000 kronor när man anlitar en hantverkare för renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av bostaden. Avdraget gäller enbart arbetskostnaden, inte material, och självklart ska företaget som anlitas ha en F-skattsedel.

ROT-avdraget är kopplat till den enskilda individen. Är man två delägare i huset/bostadsrätten kan alltså hushållet få en skattereduktion på 2 x 50 000 kronor om arbetskostnaden uppgår till 200 000 kronor. Även arbeten som utförs i ett fritidshus omfattas, så länge man själv som privatperson står som ägare till det och det enligt fastighetstaxeringen är klassat som småhus.

ROT-avdraget kommer att samordnas med Hushållsnära tjänster. Det innebär att skattereduktionen begränsas till 50 000 kronor per person oavsett vilken typ av tjänst man väljer att köpa. Självklart går det bra att kombinera båda tjänstesektorerna, exempelvis köpa städhjälp för 40 000 kronor och hantverkshjälp för 60 000.

Att bygga om huset kan snabbt bli en rätt kostsam affär, detta dels beroende på vad som ska göras och hur fort arbetet måste utföras, men där finns ROT-avdraget som en hjälp på vägen.

Vad är ROT?

ROT-avdraget är ett sätt som gör det möjligt för personer som hyrt företag för att bygga om sitt hushåll att få reduktion på skatten genom att man betalar halva kostnaden för arbetet. Detta är baserat på vad din inkomst är och hur mycket du redan skattar på. Om du inte betalar skatt kan du exempelvis inte få tillgång till ROT-avdrag.

Många firmor inom byggbranschen har börjat att göra så att de direkt matar in ROT-avdrag i sina offerter och då kan det vara bra att veta medveten om huruvida du faktiskt kan ta del utav dessa eller inte.

Vad bör man tänka på?

En utav de viktigaste detaljerna att tänka på är att se om du faktiskt kan ta del utav ROT-avdraget samt hur mycket utav det som du faktiskt kan ta del utav. Detta är som sagt baserat på din inkomst och hur mycket du redan skattar. Som maximalt får du ha en reduktion på 50 000 kr per år och det smidigaste sättet att se vart just din maxgräns går är att kontakta Skatteverket då de kan kolla på dina tidigare deklarationer för att på så sätt se hur mycket du kan få ut utav ROT-avdraget.

Du bör också tänka på att alla arbeten inte täcks utav ROT och att du först och främst bör kolla så att det arbetet du vill ha utfört faktiskt gör det. I slutet på den här artikeln följer en lista med arbeten som berättar om de faller inom ramen för skattereduktion. Om ni är flera personer i hushållet kan ni dela upp kostnaden för att på så sätt utnyttja bådas rätt till ROT, detta bör ni tala med hantverkarna om så att de är medvetna om att det är så ni vill ha det. Observera dock att för att det ska vara möjligt att göra detta måste båda parterna stå som delägare på bostaden.